Is al het bier vegan?

Bier maken vegan

Nee, niet alle bier is vegan.

Sommige biermerken maken gebruik van dierlijke producten tijdens het brouwproces, zoals vislijm of gelatine, om de helderheid en de smaak van het bier te verbeteren.

Als je als veganist bier wilt drinken, dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar biermerken die het veganistisch brouwproces volgen. Gelukkig zijn er veel veganistische biermerken beschikbaar op de markt en sommige brouwerijen zetten dit duidelijk op het etiket.

Je kunt ook de website Barnivore raadplegen, een online database met duizenden bier-, wijn- en sterke drankenmerken, om te zien welke vegan zijn en welke niet. Daarnaast kun je ook contact opnemen met de fabrikant van het bier om te vragen of het veganistisch is geproduceerd.

Lees het artikel: Zelf vegan bier maken

Waarom vislijm of gelatine, om de helderheid en de smaak van het bier te verbeteren?

Vislijm en gelatine worden soms gebruikt als klaringsmiddelen om de helderheid van bier te verbeteren. Deze stoffen zijn proteïnen die worden gewonnen uit vissenhuiden en varkensbotten en -huiden.

Het eiwit in de vislijm of gelatine reageert met de eiwitten en andere stoffen in het bier die verantwoordelijk zijn voor de troebelheid, waardoor deze stoffen naar de bodem van de tank zakken en het bier helderder wordt. Het gebruik van deze klaringsmiddelen kan ook de smaak van het bier verbeteren door ongewenste componenten te verwijderen die een negatieve invloed kunnen hebben op de smaak van het bier.

Hoewel deze stoffen effectief zijn in het verbeteren van de helderheid en smaak van bier, zijn er alternatieve methoden die worden gebruikt door brouwers, zoals koude filtering en centrifugeren, die geen dierlijke producten gebruiken en daarom geschikt zijn voor veganisten en mensen met een allergie voor vis of varkensvlees.

Allergie voor vis of varkensvlees bijwerkingen

Als iemand een allergie heeft voor vis of varkensvlees en deze stoffen in hun bier worden gebruikt, kunnen er bijwerkingen optreden, afhankelijk van de ernst van de allergie. Symptomen van een allergische reactie op vislijm of gelatine kunnen onder meer huiduitslag, jeuk, zwelling van het gezicht, lippen of tong, ademhalingsproblemen, misselijkheid, braken, diarree en buikpijn zijn.

Het is daarom belangrijk voor mensen met een allergie voor vis of varkensvlees om te weten of deze stoffen in hun bier worden gebruikt en om alternatieve bieren te zoeken die geen dierlijke producten bevatten of die zijn behandeld met andere methoden om de helderheid te verbeteren.

Topdrinks.nl jouw online slijter

Tarsier Oriental Pink Gin 70cl

Koop nu eenvoudig en snel Tarsier Oriental Pink Gin 70cl met 40% vol voor de… Lees meer bij: topdrinks.nl

Ardbeg 10 Years 70cl Single Malt Whisky + Giftbox

Ardbeg 10 Years is een zeer gewaardeerde single malt Scotch whisky die een perfecte balans… Lees meer bij: topdrinks.nl

Ardbeg Corryvreckan 70cl Single Malt Whisky + Giftbox

Ontdek de betoverende Ardbeg Corryvreckan, een single malt Schotse whisky geïnspireerd door de legendarische draaikolk… Lees meer bij: topdrinks.nl