Wat is gelatine nu eigenlijk
Wat is gelatine nu eigenlijk?

Gelatine is een eiwitrijk en smaakloos bindmiddel dat wordt gemaakt door het koken van collageen, een eiwit dat voorkomt in het bindweefsel van dieren, zoals koeien, varkens en vis. Het wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel en stabilisator in voedsel, en kan worden gevonden in een verscheidenheid aan producten, zoals snoep, marshmallows, gelatine desserts, pudding, yoghurt, ijs en sommige medicijnen en vitaminen.

Gelatine heeft een unieke textuur en consistentie die het populair maakt in voedselproductie. Het heeft de eigenschap om op te lossen in warm water en stolt bij afkoeling, waardoor het ideaal is voor het maken van gelei-achtige producten.

Hoewel gelatine vaak wordt gebruikt in voedingsmiddelen, is het niet geschikt voor veganisten, vegetariërs en mensen die om religieuze redenen geen dierlijke producten eten, omdat het afkomstig is van dierlijke bronnen. Alternatieven voor gelatine zijn onder andere agar-agar, carrageen en pectine, die worden gemaakt van plantaardige bronnen en geschikt zijn voor veganisten en vegetariërs.